Terwijl buiten vielen de mussen van het dak vielen, zat er binnen in het het pand van WIJS in Winkelcentrum Paddepoel een groep enthousiaste buurtbewoners aan de koffie met koek. Op donderdagavond 19 juli 2018 hielden initiatiefnemers van Paddepoel Energiek en Grunneger Power een avond over de kansen voor buurtwarmte in Paddepoel. Op deze zwoele avond waren tien geïnteresseerde Paddepoelers afgekomen, met vier bewoners van Paddepoel Energiek en even zoveel mensen van Grunneger Power betekende dit een goed gevuld zaaltje.

Logische stap
Els Struiving van Paddepoel Energiek leidde de avond in en gaf aan dat bewoners die een gasloos huis willen, geconfronteerd worden met hoge investeringen. Een buurtwarmtenet zou een logische stap kunnen zijn, maar dan wel een lokaal netwerk in mede-eigenaarschap van burgers. Steven Volkers, directeur van Grunneger Power vertelde over de verkenning naar Buurtwarmte Paddepoel en illustreerde zijn betoog met tekeningen en dit filmpje van een Nederlands voorbeeld van een warmtenet in burgerhand in Culemborg van de site van ThermoBello.

 

Veel vragen
Er volgde een levendige discussie met vragen en opmerkingen als: Hoe werkt zo’n buurtwarmtecentrale? Waar komt die centrale? Hoe ziet ie eruit (liefst een beetje mooi, met kunst). Heb ik een nieuwe meterkast nodig als ik overga op inductie? Waar leg ik me op vast als ik meedoe? Voor hoe lang zit ik er aan vast? Wat als ik me bedenk en er vanaf wil? Wat gebeurt er als ik mijn huis verkoop?

Meedenken
Conclusie: de projectgroep gaat aan de slag met zijn huiswerk van de avond, het verder uitwerken van de plannen en het inzichtelijk maken van de techniek en het proces aan de hand van plaatjes. Vier bewoners gaven aan graag te willen meedenken: over het bewonersonderzoek in het najaar, over de techniek achter het plan, over communicatie en tot slot was er een deelneemster die aangaf dat ze haar buurtgenoten ging opzoeken om met hen te praten over het plan. Het woord wordt dus verspreid en het enthousiasme overgenomen.