„Simpel gezegd: je legt geld in en je krijgt geld terug”, zegt Struiving. „Met een hoger rendement dan op je spaarrekening.” Dagblad van het Noorden schreef weer een mooi artikel over ons plan voor de wijkwindmolens. Lees het hieronder.

De boer op voor wijkwindmolens

Groningen Als het meezit, wekken twee wijkwindmolens vanaf eind dit jaar energie op in Dorkwerd; een kleine stap naar een gasloos Groningen. Om het plan te laten slagen is nog flink wat (geld) nodig.

Voor Els Struiving is het zo klaar als een klontje. „Als we van het gas af willen en iets willen doen, geloof ik dat we bij onszelf moeten beginnen. Regie nemen en stappen zetten.”

Met een handvol buurtbewoners uit Paddepoel nam Struiving het initiatief tot Paddepoel Energiek, een stichting die zich hard maakt voor de allereerste twee wijkwindmolens van het land. Wie wil kan mede-eigenaar worden van tweede kleine windmolens van 15 meter hoog. Deelnemers zien het rendement terug in hun energierekening.

„Simpel gezegd: je legt geld in en je krijgt geld terug”, zegt Struiving. „Met een hoger rendement dan op je spaarrekening.” Het is de eenvoudige uitleg van een project dat heel wat meer voeten in de aarde heeft. Voor de aanleg van de windmolens is 95.000 euro nodig. Iedereen die een aandeel – een ‘wijk-winddeel’ – koopt, betaalt eenmalig 350 euro. De teller van de crowdfunding staat nu op bijna 7000 euro.

Aan enthousiasme ligt het niet, betoogt Struiving. Wel is er een aantal obstakels van praktische aard. Omdat het gaat om een postcoderoosproject, is het de bedoeling dat de deelnemers in een bepaald postcodegebied rond de molens wonen. Bewoners uit Selwerd, de wijk naast Paddepoel, vallen buiten de boot. Wel kunnen huurders en kopers uit de wijken Vinkhuizen en Reitdiep, plus bewoners uit Aduard en Dorkwerd meedoen.

Struiving: „We hebben de gemeente en woningcorporaties benaderd om te kijken of er manieren zijn om de doelgroep te vergroten. Daarnaast is er de optie om te doneren.” Ook organiseren de initiatiefnemers twee informatieavonden (19.30 – 21.00 uur) om nog meer ruchtbaarheid aan het project te geven. De eerste bijeenkomst is op 26 juni in wijklokaal Rietvogel (Joeswerd 22) en de tweede op 27 juni in de Kinderwerktuin Paddepoel (Coronastraat 1) in Groningen.