Huiseigenaren in een deel van de wijk Paddepoel kunnen voor 15 juli hun eengezinswoning aanmelden om als innovatief duurzaam demohuis mee te doen in het project Making City. Het doel is om meer ervaring op te doen in de verduurzaming van bestaande huizen en zo wijken te creëren waar meer energie wordt opgewekt dan verbruikt.

Iedereen die een grondgebonden huis bezit tussen de Plataanlaan en het spoor en het Reitdiep en de Zonnelaan kan in aanmerking komen als duurzaam demohuis. In overleg met de bewoner wordt gekeken welke combinatie van innovatieve en conventionele duurzaamheidsmaatregelen in het huis toegepast kan worden. Een deel van de kosten voor de innovaties wordt vanuit het project betaald. De huiseigenaar dient ook zelf een deel te investeren. Van deelnemers wordt verwacht dat ze hun woning beschikbaar stellen voor het verzamelen van meetgegevens en voor demonstratiedoeleinden en zo anderen te inspireren om ook hun woning te verduurzamen.

Aanmelden

Geïnteresseerden kunnen zich voor 15 juli 2019 aanmelden door een online formulier in te vullen op www.paddepoelenergiek.nl/makingcity. De aanmeldgegevens worden geanonimiseerd en getoetst op objectieve criteria. Uit een voorselectie van 6 huizen worden uiteindelijk de 3 demohuizen gekozen. Naar verwachting gaat de verduurzaming van deze huizen na de zomer van start.

De duurzame demohuizen is een deelproject van Making City. In Groningen doen twee wijken mee aan dit Europese project. In Paddepoel/Zernike worden zes gebouwen gezamenlijk energiepositief gemaakt: twee studentenflats van Nijestee, drie woningen en het Energy Academy Europe gebouw op Zernike. In Zuidoost zijn de mediacentrale, het nieuwe sportcentrum bij het Europapark en het PowerHouse betrokken. De uitvoering van het deelproject demohuizen is in handen van Paddepoel Energiek in samenwerking met Grunneger Power.

Over Making City

In dit EU-project is Groningen net als het Finse Oulu een ‘lighthouse city’ om positieve energiewijken te creëren die meer energie opwekken dan ze verbruiken  en als voorbeeld dienen voor 6 volgsteden in Europa. Daarvoor werken in Groningen de volgende partijen met elkaar samen: gemeente Groningen, Hanzehogeschool, Rijksuniversiteit Groningen, New Energy Coalition, Nijestee, TNO, Waarborg Vastgoed, CGI Nederland, Sustainable Buildings en Grunneger Power.