Investeren in duurzame maatregelen voor je eigen huis wordt een stuk aantrekkelijker. Als het plan in het nieuwe Klimaatakkoord doorgaat, krijgen eigenaren een lening voor een warmtepomp, woningisolatie of een duurzame ketel. Die lening kan oplopen tot tienduizenden euro’s en is gekoppeld aan het huis en niet aan de bewoner. De investering gaat dus bij de verkoop van het huis over naar de nieuwe eigenaar. Hiermee lopen huiseigenaren dus veel minder financieel risico.

‘Gebouwgebonden’ financiering
Het Algemeen Dagblad meldt dat dit plan op tafel ligt bij de onderhandelingen over een nieuw Klimaatakkoord. Die onderhandelingen zijn in de laatste fase aanbeland. ‘De optie voor gebouwgebonden financiering wordt op dit moment besproken’, zegt hoofdonderhandelaar Diederik Samsom. Bij banken wordt aangedrongen op gunstige voorwaarden voor ‘groene’ leningen.

Voorstander
De Vereniging Eigen Huis praat mee bij de onderhandelingen over een nieuw Klimaatakkoord en is enthousiast over het idee. ‘Dit is een serieus plan, waar wij in principe voorstander van zijn’, zegt Hans André de la Porte van Vereniging Eigen Huis tegen het Algemeen Dagblad. ‘Als het er komt, dan drukken die investeringen minder zwaar op de huidige eigenaar. De rente moet wel extra laag zijn. Als je een huis goed isoleert, gebruik je minder energie. Die lagere energierekening kun je gebruiken om de gunstige lening af te lossen.”

 

Bestaat nog niet
Wie de lening gaat verstrekken, is nog onderwerp van discussie. ‘Het zou een bank kunnen zijn’, zegt De la Porte. ‘Maar het Rijk, gemeenten of provincies kunnen de leningen ook verstrekken.” Gebouwgebonden financiering bestaat op dit moment nog niet in Nederland. ‘Juridisch is het gecompliceerd, want hoe belast je een huis met een lening? Er moet veel nieuwe wet- en regelgeving komen om dit mogelijk te maken.’