Binnenkort gaat het bedrijf Warmtestad de huurflats in de Plutolaan op een warmtenet aansluiten. Hierdoor kan het gas definitief afgekoppeld worden. Ondertussen is Buurtwarmte Paddepoel druk bezig om samen met bewoners buurtwarmte voor de andere woningen op te zetten. We namen onlangs een aantal woningtypes in Paddepoel Noord onder de loep.

Rijtjeshuizen, hofjeswoningen, twee-onder-eenkappers, uit-, aanbouwen en dakkapellen. Wie denkt dat alle huizen in Paddepoel-Noord er zo’n beetje hetzelfde uitzien komt bedrogen uit. Want wie beter kijkt, ziet wel degelijk verschil. Wel of geen houten gevelbekleding, een rond kajuitraampje in de voordeur of juist niet. Ook binnen is er sinds de bouw in de jaren zestig heel wat veranderd. Of beter gezegd: vertimmerd. Warmtenet-expert Harke Delker ging daarom bij een aantal Paddepoelers langs om te kijken of hun woningen wel buurtwarmteproof zijn.
Hofjeshuis
Gewapend met meetapparaat, zaklantaarn, pen en papier steekt Harke de Plutolaan over, op naar de Jupiter- en Marsstraat. Onder leiding van Simon en Henk, de Energiecoaches van Paddepoel Energiek en Henk-Jan van Buurtwarmte Paddepoel. Zij kennen de buurt én hun buren door en door. Eerst wordt het ‘hofjeshuis’ van Simon onder de loep genomen. ‘Ik heb zelf natuurlijk al de nodige energiebesparende maatregelen genomen’, vertelt de energiecoach terwijl hij het luik van de kruipruimte opent. ‘Volgestort met isolatiechips. Die houden niet alleen de kou tegen, maar ook het vocht.’ Harke Delker bekijkt ondertussen de route van de leidingen die een buurtwarmtenetwerk vanaf de straat, de stoep en het tuinpad moet maken. ‘Het netwerk gaat onder de grond, hier naar binnen, onder het huis’, legt hij uit. ‘Nu moeten we kijken of er een vrije doorgang is voor de buizen’.

Verbouwd
De delegatie kijkt om de beurt in het gerenoveerde toilet. De leiding achter de toiletwand is gelokaliseerd. Die baant zich via de tussenverdieping een weg naar de zolder. De Paddepoel Energiekers volgen de buis en beklimmen de trappen. Ze kijken mee met Harke. Die wringt zich langs een wasrek en haal een prop isolatiemateriaal uit de muur. ‘Hier is het rookafvoerkanaal, daar kan met gemak een leiding van buurtwarmte doorheen’, stelt hij tevreden vast. Hij voegt eraan toe dat je er niet vanuit kan gaan dat elk huis dezelfde indeling heeft. ‘Vijftig jaar geleden natuurlijk wel, toen deze Bouwfondswoningen net werden opgeleverd, maar in al die jaren zijn de Paddepoelers creatief geweest. ‘Sommigen hebben de badkamer uitgebreid, of zelfs verplaatst. De douche omgebouwd tot inbouwkast of andersom. Daar moeten we rekening mee houden als er te zijner tijd een warmtenet wordt aangelegd en een afleverset op de plek van de CV-ketel komt’.

Geschikt
Ook het tweede hofjeshuis dat bezocht wordt, blijkt uitermate geschikt voor een warmtenetaansluiting. ‘Uiteindelijk kan deze CV weg en komt er een kastje voor in de plaats die kleiner is dan deze ketel, zo’n 60 centimeter hoog. Voor de rest is er binnenshuis niets van te zien, de verwarmingsradiatoren blijven ook gewoon zitten. De verandering zit in de muur en onder de vloer. Zelfs de schoorsteen wordt met een warmtenetwerk overbodig. Die sluiten we dus ook af’. Harke Delker ziet het zonnig in voor dit deel van Paddepoel. ‘Wat de huizen betreft denk ik dat het wel lukt, met de leidingen door de bestaande kanalen’.

Up-to-date
Bij het laatste bezoek, een twee-onder-een-kapper, zijn er ook al verschillende energiebesparende maatregelen genomen. De isolatie is up-to-date en er liggen uitstekende zonnepanelen op het dak te glimmen. Terwijl de heren nog even de zolder checken vertellen de bewoners, Sybe en Syt Bakker, dat ze het heel belangrijk vinden dat er andere energiebronnen worden aangeboord. Ze zijn enthousiast over de komst van buurtwarmte. Sterker nog, Syt heeft zich aangemeld om als bewoner mee te denken en te praten over de energietransitie in de buurt. ‘Als dit dé manier is om op een goede manier van het gas af te komen’, zegt ze, ‘dan mogen ze van mij dat warmtenetwerk komen aanleggen’.