Irma Koornstra is solidair met de Groningers in het aarbevingsgebied


Groningers doneren of investeren in wijkwindmolens als alternatief voor gaswinning

‘Als er een gelegenheid is om mee te werken aan het opwekken van duurzame energie, dan moet je eigenlijk gewoon meedoen’, vindt Irma Koornstra, mede-eigenaar van de toekomstige wijkwindmolens in Dorkwerd. ‘Als je het financieel kunt dragen tenminste. Voor je eigen toekomst maar ook uit solidariteit met de mensen die een paar kilometer verderop wonen.’ Ze wijst vanuit haar keukenraam richting het noorden. ‘De Groningers die hun huis uit moeten door de aardbevingen, bedoel ik’. In haar moderne woning aan de rand van het Reitdiep heeft ze daar momenteel geen last van. ‘Maar wat niet is kan nog komen’.

Droom komt uit
De stad rukt op in het Groninger land. Waar een paar jaar geleden nog weiland was, kroop de stad  Groningen richting Dorkwerd met de bouw van de wijk Reitdiep. Het is een populaire buurt. Zowel ouderen als starters houden van de appartementen en gezinnen zien hun droom uitkomen met ruime woningen op een grote groene lap grond. Er is een bruisende jachthaven, een bescheiden winkelcentrum en de buurt heeft wereldwijd de meest gedeelde rijtjeshuizen op de social media. Internationale selfies met de markante, gekleurde havenhuisjes van de #Reitdiephaven komen nog altijd dagelijks voorbij op Instagram en Facebook. Veel Groningers voelen zich thuis in dit jonge woongebied waar het groen en water de sfeer bepalen en waar platteland en binnenstad op steenworp afstand zijn.

Een van ’s werelds meest gedeelde foto’s op social media

Lopend naar werk
Dat een van de grootste werkgevers van de stad er in het aangrenzende ZernikeCampus huist is voor Reitdiepbewoonster Irma Koornstra mooi meegenomen. ‘Na jarenlang forenzen kan ik nu te voet naar mijn werkplek op de Hanzehogeschool’, lacht Irma die daar projectleider is. Ze woont sinds 2006 in dit aantrekkelijke gebied op de grens van stad en ommeland. Dit was voor haar overigens beslist geen onbekend terrein. ‘Tijdens mijn studie eind jaren zeventig woonde ik in Selwerd II, een van de grote studentenflats. En ik had uitzicht op dit stuk, toen waren hier natuurlijk alleen maar weilanden. Maar ik heb het hier altijd mooi gevonden, zo vlakbij de natuur. En dat is ook de reden dat de Irma dertien jaar geleden voor het Reitdiep koos.

Groene omgeving
‘Wonen in een groene omgeving ervaar ik als prettig en is belangrijk voor mij. Ik heb ruim twintig  jaar op een oud boerderijtje in Meeden gewoond. Dat was heerlijk’, vertelt ze. ‘Maar het vergde veel onderhoud en ook de enorme tuin kostte ook heel erg veel tijd. En tijd had ik weinig door een erg drukke baan. Maar de files voor de stad hebben me uiteindelijk de das omgedaan. Ik besloot daarom naar de stad Groningen te verhuizen, maar wilde nog wel dat buitengevoel houden. Oh ja, en ik wilde geen oud huis meer’,  lacht ze, ‘opknappen heb ik genoeg gedaan’. En zo kwam ze destijds op een nog nieuw te bouwen huis in het Reitdiep uit.

Zonne-energie is niet voldoende
Omdat Irma op haar eigen dak nog geen zonnepanelen heeft, besloot ze vorig jaar om mee te doen met het Zonnepark Vierverlaten. ‘Op de bank levert mijn geld tegenwoordig niets op’, vertelt ze. ‘En op deze manier kan ik er iets goeds mee doen’. Dat was ook de reden dat ze meteen investeerde in wijkwinddelen van de toekomstige wijkwindmolens bij Dorkwerd. Het besef dat alleen zonne-energie niet voldoende is om in de behoefte aan energie te voorzien gaf de doorslag. ‘We moeten stoppen met fossiele brandstof’, zegt Irma vol overtuiging. ‘Daar zijn de meeste mensen het nu toch wel over eens? Helemaal hier in Groningen waar zoveel mensen gedupeerd zijn door de effecten van aardgaswinning. Dat is gewoon schrijnend’.

Mooie tussenstap
Meer bewoners van de wijk Reitdiep lijken duurzaamheid belangrijk te vinden. Dat is althans te zien aan de vele daken met zonnepanelen die als lappendekens op de huizen liggen. De woningen zijn nog niet zolang geleden gebouwd en dus goed geïsoleerd. Ook Irma vond een goede isolatie een van de voorwaarden toen ze destijds met haar buren de huizen collectief lieten bouwen in het buurtje genaamd Reitdiep ‘t  Dorp. ‘We praten over 2005 dus toen waren zonnepanelen helaas nog te duur’, vertelt ze. ‘Maar we hebben verder wel zoveel mogelijk rekening gehouden met de duurzaamheid van materialen. Ik wacht op dit moment de nieuwe ontwikkelingen af, dan wil ik meer groene maatregelen ineens toepassen in mijn huis. Hopelijk kan ik dan ook van het gas af. Samen kun je een hoop bereiken en helpen om die wijkwindmolens aan het draaien te krijgen is een mooie tussenstap’.

Wil je ook wijkwindmolenaar worden of gewoon doneren? Kom naar een van de infoavonden op 26 of 27 juni 2018 of kijk hier voor meer informatie.