Nieuwe manieren om je huis te verwarmen zodat je helemaal van het gas af kunt. Bewoners uit de wijk Paddepoel kwamen afgelopen dinsdag 29 januari in groten getale naar de Plutozaal om meer over dit onderwerp te horen. Buurtwarmte Paddepoel, een samenwerking tussen Paddepoel Energiek en Grunneger Power, hield een drukbezochte nieuwjaarsborrel met uitleg over deze plannen. Zo’n 130 Paddepoelers en andere geïnteresseerden hoorden over de mogelijkheden van een wijkwarmtecentrale en warmtenetwerk. Waaronder een trotse wijkwethouder Paul de Rook. ‘Paddepoel Energiek is een voorbeeld hoe bewoners samen kunnen werken om zelf iets te doen aan energiemaatregelen’.

Geen winst
Buurtwarmte Paddepoel is een niet-commerciële organisatie van bewoners en energiecoöperatie Grunneger Power die zoekt naar nieuwe manieren van warmtevoorziening. De organisatie denkt dat een eigen wijkcentrale en een lokaal warmtenet een goed alternatief biedt voor het huidige aardgas. Het buurtwarmtenet komt in handen van de bewoners zelf. Er wordt dus geen winst gemaakt door derden.

Betrokken bewoners
Voor veel bewoners, huurders en woningbezitters, was de gezellige avond een eerste kennismaking met buurtwarmte. Sommige Paddepoelers zijn al intensiever bij Buurtwarmte Paddepoel betrokken. Zoals Jetty die op de nieuwjaarsborrel haar buurtgenoten vertelde waarom ze meedoet: ‘Je huis verduurzamen, gasloos wonen, ik vind het allemaal best ingewikkeld. Ik dacht, ik ga maar dicht bij het vuur zitten, want hoe dichterbij hoe warmer het is.’

Aardbevingen
Een andere buurtbewoner denkt actief mee met het project omdat ze wil dat de aardbevingen stoppen. Syt vertelde daarom ten overstaan van haar buren in de zaal: ‘We moeten gewoon af van die verschrikkelijke bodemdaling, dus ook van het gas. Een project als Buurtwarmte Paddepoel kan daarvoor zorgen’.

Evenementen
Buurtwarmte Paddepoel is nog in de ontwikkelfase, maar betrekt bewoners actief bij de plannen. Er is onder meer elke dinsdagmiddag tussen 13.00 en 17.00 uur een Koffietafel in de Plutozaal. Buurtbewoners kunnen daar hun vragen stellen, maar ook hun ideeën en zorgen over het energieproject delen. Ook zullen er vaker informatieve én feestelijke evenementen in de buurt worden gehouden.