Shell gaat samenwerken met Buurtwarmte Paddepoel, het buurtwarmteproject van Paddepoel Energiek en Grunneger Power. De multinational is op zoek naar nieuwe vormen van energie en wil leren van de ervaringen in Paddepoel. Andersom biedt Shell aan Buurtwarmte Paddepoel haar specialistische kennis en ervaring met nieuwe vormen van energie. Paddepoel Energiek is enthousiast over de samenwerking, die uitsluitend bestaat uit kennisuitwisseling.

Geen verdienmodel
Het Dagblad van het Noorden wijdde er onlangs een artikel aan nadat Buurtwarmte Paddepoel de samenwerking bekendmaakte. In het artikel werd onder meer Els Struiving van Paddepoel Energiek geïnterviewd. Hoewel Shell in Groningen niet overal een positief imago heeft, is Els vooralsnog optimistisch over een mogelijke samenwerking. ‘Shell heeft ongelooflijk veel technische kennis in huis, dat kunnen we goed gebruiken’, legt ze uit. ‘Maar de voorwaarde is natuurlijk wel dat Shell er geen verdienmodel van maakt. Het toekomstige warmtenet is van de Paddepoelers zelf, zij zijn de enigen die ervan moeten profiteren’.

Gas overbodig
Omdat de gaskraan in de toekomst dicht moet, kijken we in Paddepoel als eerste, bestaande buurt van Nederland naar een collectieve manier van verwarmen. Bij een gezamenlijk warmtenet is gas overbodig. Het werkt op duurzame alternatieven zoals windenergie. Daarvoor moet er wel het een en ander veranderen in de ondergrondse aanvoer en de boilers in de huizen.

Zelf regelen
In Paddepoel regelen de huiseigenaren de energietransitie helemaal zelf. Het buurtwarmtenet komt in handen van de bewoners en er wordt dus geen winst gemaakt door commerciële derden. Momenteel wordt er door bewoners en bewonersinitiatieven als Grunneger Power en Paddepoel Energiek hard gewerkt aan het opzetten van zo’n warmtenet.
Lees hier het artikel in het Dagblad van het Noorden van zaterdag 17 november 2018.

De Koffietafel
Komt u ook eens langs om bij te praten? Buurtwarmte Paddepoel heeft elke dinsdag van 13.00 tot 17.00 uur De Koffietafel in de Plutozaal. Hier houden we u op de hoogte van de plannen maar willen we ook graag weten wat u ervan vindt. Heeft u opmerkingen, ideeën, zorgen? Laat het ons weten bij een kopje koffie of thee!