Els Struiving, wijkbewoner Paddepoel en actief voor Paddepoel Energiek

Zou een eigen warmtenet iets kunnen zijn voor de bewoners van Paddepoel? Met die vraag in het achterhoofd vertrok onze Els Struiving samen met Grunneger Power onlangs naar de Deense hoofdstad Kopenhagen. ‘In Denemarken is het namelijk de gewoonste zaak van de wereld om aangesloten te zijn op een warmtenet’, vertelt Els. ‘En de bewoners regelen dit allemaal zelf vanuit hun eigen bewonerscoöperatie’.

Deense gezinnen
Een uitnodiging van een Deense organisatie die warmtecoöperaties van burgers ondersteunt, leidde tot een kort studiereisje naar onze ‘noorderburen’. De genodigden werden rondgeleid in een Kopenhagense wijk waar de bewoners er warmpjes bij zitten. ‘Meer dan zestig procent van de Deense gezinnen krijgen hun warmte uit een wijkwarmtecentrale, in de regio Kopenhagen zelfs 98 %. En of die warmte wordt opgewekt met centrale nou op elektriciteit van zonnepanelen, biomassa of thermische warmte? Dat weten de bewoners vaak niet eens’, vertelt Els met enige verbazing. ‘En dat is ook niet zo belangrijk,  aardgas speelt in ieder geval maar een heel kleine rol’.

 

 

 

De Nederlandse delegatie afkomstig uit o.a. Culemborg, Wageningen én Groninge

Geen winst
‘Behalve heerlijk smørrebrød en kaneelbroodjes kregen we vooral veel interessante informatie voorgeschoteld’, lacht Els. ‘Het was heel mooi om te zien dat zo’n warmtedistributienet écht alleen maar van de bewoners is, er hoeft dus geen winst gemaakt te worden. En dat scheelt heel wat kronen in de portemonnee van de Deense bewoners’. Er werd een hoop verteld over de financiële en technische kanten van wijkwarmtecoöperaties.

 

Achter de schermen bij een van de vele wijkwarmtecentrales in Kopenhagen

Wijkenergiebedrijf
Als we in Paddepoel rond het jaar 2035 energieneutraal willen zijn, dan moet er nog heel wat gebeuren. Zonnepanelen, windmolens en goede isolatie dragen hieraan bij. Maar we moeten ook van het aardgas af. Het liefste zo snel mogelijk. Een eigen wijkenergiebedrijf dat voor duurzame verwarming van de huizen zorgt is een haalbaar en milieuvriendelijk alternatief. Paddepoel Energiek kreeg, samen met nog een aantal actieve bewoners uit Nederland, een uitnodiging om naar Denemarken te komen.

 

 

 

Els (2e van links) kijkt hoe de leidingen worden aangelegd voor de warmtecentrale

Wiel is al uitgevonden
Voor de Denen is dit gesneden koek, ze weten niet anders. ‘Al voor de oliecrisis van de jaren zeventig verwarmen ze op deze manier hun huizen’, vertelt Els. ‘In het begin draaiden de centrales nog op restwarmte die vrijkwam bij de productie van olie en steenkool, maar later steeds meer op hernieuwbare bronnen.’. Maar zou een warmtecoöperatie van bewoners iets voor Paddepoel kunnen zijn? ‘Dat denk ik wel’, zegt Els enthousiast. ‘Natuurlijk moet er eerst geïnvesteerd worden, ook door bewoners zelf. Maar de techniek is er dus al heel lang. En het werkt, dat heb ik met eigen ogen kunnen zien. Het mooie hiervan is dat we het wiel niet opnieuw hoeven uit te vinden’, zegt Els, ‘dat hebben de Denen al voor ons gedaan.