Piet Hazekamp van Paddepoel Energiek vertelt de aanwezigen over de wijkwindmolens Foto © Kai Hup / Grunneger Power

Initiatiefnemers Grunneger Power en Paddepoel Energiek waren op 26 juni te gast in wijklokaal de Rietvogel in de Reitdiepwijk, op uitnodiging van bewonersvereniging Reitdiep. Tijdens de avond lieten de Reitdiepers zich informeren over het project Wijkwindmolens Dorkwerdersluis en sommigen kochten ter plekke aandelen in de molen.

Crowdfunding of winddelen
Bewoners van Paddepoel, Dorkwerd, Reitdiepwijk, Vinkhuizen en Aduard kunnen via crowdfunding winddelen kopen van 350 euro per stuk. Zij profiteren van de windopbrengst van de molen, doordat ze korting krijgen op hun stroomrekening. Voor bedrijven en bewoners buiten het gebied is er de mogelijkheid om te doneren. De crowdfunding loopt nog tot eind augustus.

 

 

Wethouder Mattias Gijsbertsen is blij met het bewonersinitiatief van de Wijkwindmolens Foto © Kai Hup / Grunneger Power

Gemeente staat achter project Wijkwindmolens
Op de avond was ook Duurzaamheidswethouder Mattias Gijsbertsen van de partij. Hij benadrukt dat dit soort plannen een weliswaar kleine maar buitengewoon belangrijke bijdrage leveren aan de verduurzaming van buurten en wijken. Gijsbertsen: “We willen als gemeente in 2035 energieneutraal zijn. Natuurlijk moeten grote bedrijven verduurzamen maar ook de inwoners komen voor keuzes te staan. Juist daarom is het zo belangrijk dat bewoners ook zelf nieuwe dingen gaan uitproberen, dat bewoners meepraten en meebeslissen over wat voor hun wijk de beste manier is.”

Stimulans meer initiatieven
Thanh Mai, actief in de duurzaamheidscommissie van de bewonersvereniging Reitdiep, ziet de wijkwindmolens in het bredere verband van de buurt. Voor haar is de bijeenkomst een stimulans om na de zomer met nog meer energie aan de slag te gaan. “In Reitdiep onderzoeken we samen met de gemeente hoe onze wijk kan verduurzamen. We hebben al een P+R met zonnepanelen op het dak, zijn gestart met een elektrische deelauto en gaan aan de slag met warmtepompen en twee voorbeeldhuizen die energieneutraal worden gemaakt.  Wijkwindmolens zijn een goede, laagdrempelige manier om te investeren in duurzaamheid – je hoeft niet je woning verbouwen tot all-electric om toch bij te dragen aan een gasloze toekomst, en voor een rendement dat hoger is dan je spaarrekening oplevert.”

4 juli excursie naar windmolenbouwer EAZ in Hoogezand
Meer informatie over deelname aan het project Wijkwindmolens Dorkwerdersluis en donatiemogelijkheden is te vinden op www.paddepoelenergiek.nl/wijkwindmolens-dorkwerdersluis

Daarnaast is er op dinsdagavond 4 juli een excursie naar windmolenbouwer EAZ in Hoogezand. Aanmelden (verplicht) via : www.grunnegerpower.nl/aanmelden-excursie-e-a-z-wind