Hoe werkt het?

Onze resultaten vanaf 1 januari 2018 tot nu

0
adressen aangemeld
0
adressen bezocht
0
offertes gemaakt
0
opdrachten gegeven
0
opdrachten uitgevoerd
0
spouwisolatie
0
vloerisolatie
0
HR++/Ecoclear glas
0
zonnepanelen
0
warmtepanelen
0
warmtepomp
0
vloerverwarming
0
zonneboiler
0
inductiekoken
0
CV-ketel
0
LED-verlichting
0
belangstelling warmtenet
0
m3 gasbesparing per jaar
0
kWh stroombesparing per jaar
0
kg CO2 besparing per jaar

Maatregelen

Er zijn diverse besparende maatregelen mogelijk. Klik op een maatregel voor een toelichting en antwoorden op veelgestelde vragen.

Toelichting

De meeste woningen hebben een kruipruimte onder de begane grondvloer, met ventilatie om de vloer droog te houden. Vanuit de woonkamer lekt er veel warmte weg naar de kruipruimte, en de vloer voelt daardoor koud aan.

Bodemisolatie wil zeggen dat er een laag isolatiemateriaal op de bodem van de kruipruimte wordt gelegd. Hierdoor is er minder warmteverlies. Tussen het isolatiemateriaal en de onderkant van de vloer zit nog wel (tamelijk koude) lucht, die wordt geventileerd.
Bij vloerisolatie wordt het isolatiemateriaal vanuit de kruipruimte tegen de onderkant van de vloer bevestigd. Op de bodem komt folie tegen vocht te liggen. Er is geen direct contact meer tussen de (koude) lucht in de kruipruimte en de vloer. Het effect van het isolatiemateriaal is daarom groter dan bij bodemisolatie. Vloerisolatie is echter niet altijd een optie. Bodemisolatie is de enige optie wanneer:

  • De kruipruimte niet toegankelijk is (er is geen luik of andere ingang), en het is niet mogelijk of erg duur om een ingang te maken.
  • De kruipruimte lager is dan ca. 35 cm, en het uitgraven van de kruipruimte is niet mogelijk of erg duur.

Bron: www.milieucentraal.nl

Kan ik het beste kiezen voor vloer- of voor bodemisolatie?

Dat hangt af van de vraag of de kruipruimte toegankelijk is. Bij veel huizen in Paddepoel is de kruipruimte niet toegankelijk en heeft een geringe hoogte. In die gevallen kiest u het beste voor isolerende polystyreen chips (bekende merken zijn Drocom en Drowa). De chips zijn dampopen, ze trekken geen vocht aan maar scheiden de grond van de warmere vloer. Het vocht trekt naar het koudste punt, de grond van de kruipruimte, door de isolatielaag heen. Met een laag van dit materiaal warmt de kruipruimte op en zal de vloer wat warmer aanvoelen.

Bij heel weinig ruimte kan het goed zijn om te kiezen voor EPS-parels. Dit zijn de bolletjes die ook worden gebruikt voor het isoleren van de spouw.

Weten of uw kruipruimte toegankelijk is? Kijk dan in het luik bij de voordeur. In veel gevallen kunt u doorkijken richting gang en keuken en is de kruipruimte onder de woonkamer afgesloten. Tot dusver toegepaste methode in Paddepoel is dat er een gat wordt gekapt naar de woonkamerkruipruimte en door dat gat materiaal wordt ingeblazen dat een isolerende laag vormt op de bodem van de kruipruimte.

Heeft u wel een toegankelijke kruipruimte? Kies dan voor een nog beter isolerende optie met materiaal dat van onderaf tegen de vloer wordt aangebracht, zoals JetSpray. Het gaat daarbij om vlokken van minerale wol. Deze methode is geschikt voor betonnen en steenachtige ondervloeren.

Onze energiecoaches kunnen helpen bij het maken van de keuze die bij uw situatie past.

Toelichting

Een spouw is de ruimte tussen een binnenmuur en een buitenmuur. Die ruimte kun je laten opvullen met isolatiemateriaal. De helft van de spouwmuren in Nederland is al geïsoleerd; nieuwe woningen krijgen een standaardisolatie mee. Spouwmuurisolatie is een slimme verbetering van het huis: lagere energiekosten, meer wooncomfort en goed voor het milieu. Bovendien is spouwisolatie een relatief goedkope maatregel die zich snel terugverdient. Voor een gemiddelde Nederlandse tussenwoning is de investering in ongeveer 3,5 jaar terugverdiend. Spouwmuurisolatie geeft bovendien veel comfort in huis. De woning houdt de warmte beter vast en de muren geven minder kou af. Het is gelijkmatiger warm in huis en er is minder tocht. Ook de winst voor het milieu is groot: doordat de verwarming minder vaak aanslaat, daalt het gasverbruik en de uitstoot van CO2. (Bron: www.milieucentraal.nl)

Ik woon in een tussenwoning/woning op het zuiden. Is spouwisolatie wel de moeite?

Voor elk type woning valt met isolatie goed op stookkosten te besparen en bespaart u fors op de kosten voor verwarming. Bij een buitentemperatuur van 0° is de oppervlaktetemperatuur van een ongeïsoleerde binnenmuur 13 °, na isolatie is dat 18°. Bij een zeer gunstig gelegen woning, met een gevel op het zuiden, zal het isolatierendement iets (maar niet extreem veel) lager zijn. Of het de moeite is om toch te isoleren is uiteindelijk een keuze die u zelf maakt. Via ons e-mailadres info@paddepoelenergiek.nl kunt u een opgave van de te verwachten besparing voor uw geval aanvragen.

Ik heb gehoord dat geglazuurde stenen kunnen barsten als je de spouw isoleert, klopt dat?

Aan de voorzijde van de woningen in onze wijk is een deel van de bakstenen geglazuurd. Glazuur vormt inderdaad in principe een risico. Bakstenen zijn van zichzelf dampopen, eventueel vocht in de spouw kan via de openingen in de steen verdampen. Het glazuur sluit de steen af en het vocht kan dan niet meer verdampen. Echter: in ons geval beslaat het geglazuurde deel slechts een klein oppervlak en zijn er redelijk brede voegen – en die zijn wel dampopen.

Wat voor materiaal wordt er gebruikt?

Voor spouwisolatie komen in principe diverse materialen in aanmerking. Vroeger werd veel gebruik gemaakt van PUR-schuim en minerale wol. Moderne na-isolateurs gebruiken hetzij Supafil (een vochtwerend gemaakte minerale wol) of EPS-parels. EPS staat voor geëxpandeerd polystyreen, ook wel bekend als tempex, een materiaal dat al vele jaren wordt gebruikt. De EPS-parels zijn waterafstotend maar dampdoorlatend (ademend). Het bestaat uit één soort materiaal en is dus in principe recyclebaar. EPS heeft een hoge isolatiewaarde. De parels worden vermengd met lijm en dan in de spouw geblazen. Na afloop worden de gaten in de voegen weer dichtgemaakt.

Hoe zit het met ventilatie en schimmel?

Vuistregel is dat er na isolatie geen problemen komen als er in de situatie daarvoor ook geen waren. Van het vocht in een woning wordt slechts 10% weggeventileerd via de muren. Dus als die muren worden geïsoleerd betekent dat niet dat er totaal geen ventilatie meer is. Wel geldt dat ventilatie belangrijk is, zeker als u de woning isoleert: zet de bovenlichten (bovenraampjes) een stukje open of laat eventuele kleproosters openstaan, dat is goed voor frisse lucht. Vochtige lucht warmt slechter op dan droge lucht, dus ventileren is goed voor het binnenklimaat en zorgt ervoor dat u minder hoeft te stoken. Schimmel kan incidenteel ontstaan als er in de spouw een brok cement o.i.d. ligt.

Bij mijn huis zit er puin in de spouw. Kan ik dan wel laten isoleren?

Valpuin of valspecie in een spouw kan problemen opleveren omdat er ter plaatse van die brok een koudebrug ontstaat. Het vocht kan dan gaan doorslaan naar de binnenmuur en wordt zichtbaar in de vorm van een schimmelplek. Het wordt dan ook afgeraden een spouw te isoleren waarin puin aanwezig is. Om vast te stellen of er valpuin of valspecie in uw spouw zit, zal de spouw vooraf worden geïnspecteerd. Dit gebeurt door middel van endoscopisch onderzoek. Grotere brokken zullen moeten worden verwijderd door bakstenen uit de muur te halen en weer terug te plaatsen. Hierna kan de woning alsnog geïsoleerd worden.

Hoeveel tijd kost spouwisolatie?

Gespecialiseerde medewerkers kunnen 150 m² per dag voorzien van spouwisolatie. In onze wijk betekent dit dat een team in één dag een hoekhuis en een tussenwoning onder handen kan nemen.

Wat als al jaren geleden isolatie is gedaan, werkt die nog goed?

In sommige gevallen (b.v. bij sommige zijgevels van de hoekhuizen in de hofjes) is al spouwisolatie toegepast. Als bewoners geen problemen ondervinden, is er geen reden om die isolatie te herzien; in principe fungeert die nog gewoon. Heeft u twijfels? Neem dan even contact met ons op. Doe dit a.u.b. ook als u niet zeker weet of uw gevel al wel of niet is geïsoleerd. Wij kunnen voor u inspecteren of dit het geval is.

Wat als mijn buren niet meedoen?

Bij voor- en achtergevel loopt de spouw door naar de buren toe. Als uw buren niet kiezen voor spouwisolatie, is dit geen probleem. De isolateur zal ervoor zorgen dat in ieder geval uw geveldeel volledig geïsoleerd is. De isolatiedeken zal een klein stuk doorlopen tot in de gevel van de buren. Dit is zowel voor uw woning als voor die van de buren geen bezwaar.

Toelichting

Een dak zonder isolatie is een van de grootste energieverspillers in huis. Met goede dakisolatie bespaart u jaarlijks honderden euro’s aan stookkosten. Meer dan 80% van de woningen heeft al een geïsoleerd dak, maar de meeste zijn matig geïsoleerd. Het is de moeite waard om een dak met matige isolatie te verbeteren. Er zijn verschillende manieren om dit te doen. Als u handig bent, kunt u het ook (deels) zelf doen. Voor een gemiddeld of minder bedreven klusser is dit echter een flinke klus. De grootste besparing bereikt u uiteraard als u de zolder als verwarmd vertrek in gebruik heeft.

Hulp bij het klussen

Wilt u hulp bij het klussen? Dan brengen we u graag in contact met de klussendienst van Wij(k)werken Paddepoel. De dienst komt tegen een kleine vergoeding graag helpen bij klusjes waar u tegen op ziet of niet aan toe komt. Ze hebben een busje ter beschikking waarmee men bijvoorbeeld grof vuil kan afvoeren. De mannen van de klusdienst komen de klus altijd eerst beoordelen en maken daarna graag een afspraak. Informatie is op te vragen via wijkwerken: 06 10874361. Bereikbaar: maandag t/m vrijdag 9:00 uur tot 16:00 uur. Paddepoel Energiek heeft al geïnformeerd en een zolderopruiming (vooral dus de ruimte leeghalen/ misschien ook wat zaken wegdoen – een beetje het ‘verhuisachtige’ werk ) past prima in het straatje van de klussendienst. Wat betreft het fijne opruimwerk; dat blijft het beste om zelf te doen. Er wordt een tarief gehanteerd van 10 euro per uur en daarvoor komt de klussendienst meestal met twee man sterk bij u. Voor het afvoeren van grofvuil wordt een klein bedrag extra gevraagd.
Wijkwerken is actief in Selwerd, Paddepoel en Tuinwijk. Gevestigd aan Eikenlaan 288.

Spullen tijdelijk opslaan

Wilt u om de zolder te kunnen isoleren uw spullen tijdelijk droog opslaan? Geef het aan ons door en wij regelen een gratis opslagruimte voor u (garagebox in de buurt).

Hoe werkt het?

Daken kunnen langs de binnenkant en de buitenkant worden geïsoleerd. Bij isolatie langs de buitenkant worden eerst alle dakpannen verwijderd. Nadat er een laag isolatiemateriaal plus een beschermingslaag tegen vocht is aangebracht op het houten dakbeschot, worden de dakpannen terug geplaatst. Gebruikelijker (en meestal goedkoper en eenvoudiger) is isolatie langs de binnenkant. Hierbij wordt het isolatiemateriaal (vaak PUR-schuim, glaswol of steenwol) aan de binnenkant van het dakbeschot geplaatst. Een laag van 8 tot 10 centimeter isolatiemateriaal is gebruikelijk. Daarop wordt vervolgens een afdeklaag geplaatst, bijvoorbeeld van gipsplaten. Daarnaast zijn er – speciaal voor mensen die ook op zolder willen werken of slapen – systemen in de handel waar toplaag en isolatiemateriaal zijn gecombineerd in kant-en-klare platen. Deze platen zijn verkrijgbaar in verschillende diktes en voorzien van een witte vinylafwerking. Het voordeel hiervan is de snelle werkwijze.

Een relatief nieuw product is métisse, gemaakt van gerecyclede kleding. Dit duurzame materiaal kunt u zelf bestellen op rol of als plaat bestellen, o.a. via www.dubomat.nl

Voordeel is dat het materiaal niet alleen isoleert maar ook geluid absorbeert.

Ik gebruik de zolder alleen als slaapkamer/opbergruimte. Heeft isoleren dan wel zin?

Als u geen verwarming heeft op uw zolder (of deze niet gebruik) zal de besparing minder groot zijn. Het kan echter nog steeds zinvol zijn om uw zolder te verwarmen. Dit hangt ook af van de specifieke situatie bij u thuis: Hoe warm stookt u uw huis? Verwarmt u alleen uw woonkamer en keuken of ook andere vertrekken? Is de zolder afgesloten met een luik of kan de warme lucht via het trapgat naar uw dak stromen? Onze energiecoach kan uw situatie bekijken en u advies geven voor uw persoonlijke situatie.

Hoe lang duurt het isoleren van de zolder?

Het aanbrengen van het isolatiemateriaal duurt ongeveer één dag (als u dit laat doen).

Kan ik mijn zolder ook zelf isoleren of kan ik zelf een deel van het werk doen?

Ja, dat is in principe goed mogelijk. Wel is het belangrijk dat u goed weet wat u doet en zorgvuldig werkt. Anders bestaat het risico dat uw dak slecht zal isoleren of dat u vochtproblemen krijgt. Verder is het goed om te weten dat het veel werk is om alles zelf te doen. Als u geen handige klusser bent en/of weinig tijd hebt, is het niet aan te bevelen. Als u een deel van het werk wilt doen, kunt u het isolatiewerk laten doen en het afwerken zelf doen. U weet dan zeker dat de isolatie goed zit.

Moet ik mijn zolder helemaal leeg halen?

Ja, dat is wel nodig. Als de aannemer aan het isoleren is, heeft deze een vrije ruimte nodig om te werken.

Als je isoleert, gaan de houten planken dan niet rotten?

De houten planken zullen alleen kunnen gaan rotten als er lekkage ontstaat vanuit de dakpannen. Dit is ongeacht het isolatiemateriaal dat gebruikt wordt. Het is dus belangrijk om vooraf te zorgen dat uw dak in goede staat is. Als uw dak gaat lekken nadat het geïsoleerd is, zal het langer duren voordat u de lekkage ontdekt en zal het repareren van het lek lastiger een grotere (en dus duurdere) klus zijn.

Ik wil misschien een dakkapel, is die dan ook altijd geïsoleerd?

Bedrijven die tegenwoordig een dakkapel plaatsen, zullen deze altijd isoleren. Het is wel mogelijk dat een dakkapel die lang geleden geplaatst is, niet is geïsoleerd maar dit zal niet vaak voorkomen.

Mijn zolder is al geïsoleerd maar heel slordig. Kunnen jullie ook warmtemetingen doen?

Het beste is om dit af te stemmen met onze energiecoach.

Toelichting

Waterzijdig inregelen is het proces om een centrale verwarmingsinstallatie zodanig in te regelen dat het comfort en de energiezuinigheid optimaal zijn. Om besparingsredenen is het slim om de temperatuur van het water dat van de CV-ketel naar de radiatoren gaat niet te hoog te laten zijn. In principe is rond de 60 ° voldoende. Dit is de aanvoertemperatuur. Bij voorkeur leveren de radiatoren op een betrekkelijk lage temperatuur voldoende warmte, maar dat kan alleen als het systeem goed is ingesteld. Bij moderne ketels wordt de cv-ketel gestuurd op de retourtemperatuur. Dit is de temperatuur die het water heeft als het terugstroomt nadat het door de radiatoren heeft gestroomd. Het verschil tussen de aanvoer- en de retourtemperatuur wordt uitgedrukt in δt. Probleem is vaak dat de radiatoren die het dichtst bij de ketel zitten, bijvoorbeeld de radiator in de badkamer, lekker heet worden. Het retourwater gaat naar de cv-ketel en is dan nog behoorlijk warm. Aangezien de moderne ketels worden gestuurd op de retourtemperatuur, zal de ketel dan stoppen met verwarmen. Dit kan tot ertoe leiden dat sommige radiatoren niet warm worden omdat er geen warm water doorheen wordt gestuurd. Met Waterzijdig Inregelen zorgt u ervoor dat naar elke radiator op de juiste snelheid de juiste hoeveelheid water stroomt. Dit gebeurt door de doorstroomopening in te stellen, afhankelijk van hoe ver de radiator afligt van de ketel. Het voordeel is niet alleen meer comfort maar ook een betere werking van uw moderne CV-ketel. Door middel van het binnenwerk, de steekschroef van de radiatorknop of een apart (voet)ventiel wordt de hoeveelheid water naar elke radiator vergroot of verkleind.

Gratis check ter voorbereiding

Paddepoel Energiek heeft in 2015 en 2016 uitgebreid onderzoek gedaan naar waterzijdig inregelen en met meerdere aanbieders gesproken. Uiteindelijk is daarvan één aanbieder overgebleven die veel verstand heeft van waterzijdig inregelen.

Hoeveel het inregelen in uw geval gaat opleveren is lastig te zeggen. Daarom is het zinvol om eerst hierover te spreken met de energiecoaches van Paddepoel Energiek en desgewenst door de aanbieder een gratis scan te laten uitvoeren. Bij deze scan zal duidelijk worden wat voor uw woning zinvol is om te doen. De kosten van het inregelen van radiatoren en leidingen bedragen enkele honderden Euro’s. De schatting is dat dit vaak in de orde van 20% besparing op uw gasverbruik oplevert. Het kan daarnaast zinvol blijken om bijvoorbeeld radiatoren te vervangen of een nieuwe CV-ketel aan te schaffen. Wat deze maatregelen opleveren zal per situatie verschillen.

Hoe lang duurt waterzijdig inregelen?

De monteur zal de radiatorkranen vervangen en de radiatoren watervrij maken, dit kost circa een halve dag. Daarvoor moet hij goed bij de radiator kunnen komen, kasten moeten dus bijvoorbeeld verschoven. Verder kan het zijn dat er een stukje buis vervangen moet worden. Als u de buis wit geschilderd heeft, zult u het nieuwe stukje buis zelf even bij moeten schilderen.
Daarna doet de monteur de check met de infraroodcamera en bepaalt de doorstroomopeningen. Daarna kost het inregelen zelf nog zo’n 1,5 uur.

Ik heb thermostaatknoppen op mijn radiatoren, zijn die dan niet voldoende?

Een thermostaatknop werkt als een begrenzer. Als het verwarmingssysteem niet goed in balans is, wordt het probleem van de onbalans tussen de radiatoren met een thermostaatventiel niet verholpen.

Hoe lang duurt het isoleren van de zolder?

Het aanbrengen van het isolatiemateriaal duurt ongeveer één dag (als u dit laat doen).

Wat kan ik ermee besparen?

Het is heel lastig om te zeggen wat er met Waterzijdig Inregelen bespaard kan worden. Vuistregel is: Wie grote klachten heeft, zal het meest besparen. Extreem gezegd: wie ’s avonds op de eerste verdieping de ramen open heeft staan omdat de radiator te heet wordt en de woonkamer niet warm wordt, zal met WZI winst kunnen behalen. Over het algemeen geldt wel dat het comfort verhoogd wordt. De verwarming van de ruimtes in huis wordt veel beter afgestemd op de wensen van de gebruikers. Uit een check van diverse systemen in onze wijk is gebleken dat bij slecht getunede installaties met Waterzijdig Inregelen in combinatie met nieuwe ventielen of radiatoren waar nodig wel tot 25% op de gasrekening bespaard kan worden. Over het algemeen zult u al snel 10 à 15 % kunnen besparen op je gasrekening omdat je het systeem efficiënter gebruikt. Als uw systeem heel onzuinig is afgesteld, kan de besparing nog veel hoger zijn. Ook kunt u bij het inregelen speciaal letten op comfort of juist de voorkeur geven aan besparing.

Ik heb ook een lek in de leiding, kan daar ook naar gekeken worden?

Dit soort dingen kan op uurbasis in de offerte worden opgenomen.

Toelichting

Enkel glas is niet meer van deze tijd. Isolatieglas, zoals dubbel glas en HR++ glas, isoleert veel beter dan enkel glas en verbetert het wooncomfort. Isolatieglas zorgt ervoor dat warmte beter binnen blijft. Daardoor gaat de verwarming minder vaak aan en verbruikt u minder gas. Bovendien is het comfortabel: geen kou meer bij de ramen, de ruiten beslaan niet meer aan de binnenkant en er komt minder geluid van buiten. Op de site van www.milieucentraal.nl vindt u veel actuele informatie over de nieuwste generaties isolerend glas. Op sites van fabrikanten van glas, zoals bijv. ecoclear, staan ook tools om te berekenen wat het rendement zal zijn.

Driedubbel glas

Er is inmiddels ook drielaags glas op de markt, het tripleglas, ook wel HR+++ genoemd. Vraag ernaar bij de aanbieder en lees vooraf deze site voor heldere informatie: https://www.verbouwkosten.com/dubbel-glas/driedubbel/

Onderhoud en service

De garantie op HR++-glas is 10 jaar, mits er onderhoud is gepleegd. Onderhoud wil zeggen dat u een keer per jaar de conditie van kit en schilderwerk moet inspecteren. Als er niet goed geventileerd wordt (ook in de winter!), kan het vocht condenseren op houten stijlen en dorpels die daardoor kunnen gaan rotten. Daardoor zal de hoeveelheid vocht op de randafdichting toenemen en dat is niet goed voor de beglazing. Verder is het zaak om bij het schoonmaken van de ramen geen schurende middelen te gebruiken.

Ik heb al dubbel glas, is vervangen voor mij de moeite?

Bij veel huizen in onze wijk is het oude enkel glas in de loop der jaren al eens vervangen door dubbel glas (thermopane). In de sponning van het glas staat een jaartal, daaraan kunt u zien hoe oud het glas is. Algemeen geldt dat als u nog enkel glas heeft, het altijd de moeite is dit te vervangen. Ook als u kozijnen wilt vervangen, is het de moeite om meteen de nieuwste generatie (drie)dubbel glas te kiezen. Voor de rest is het een kwestie van overwegen: De besparing die u behaalt, hangt sterk samen met hoe warm u uw huis stookt. Bij een gemiddelde situatie zal de besparing jaarlijks ongeveer € 250,- bedragen (400 m3 gas). De investering verdient zich gemiddeld (!!) dus in ongeveer 14 jaar terug. Stookt u zuiniger dan gemiddeld dan zal de terugverdientijd iets langer zijn.

De opbrengst hangt, zoals gezegd, allereerst af van hoe warm u uw huis stookt. Als u tweemaal zoveel gas verstookt, kunt u ook tweemaal zoveel besparen. Een andere belangrijke factor is wat u verder aan isolatiemaatregelen in huis heeft toegepast. Op het moment dat dak, vloer en gevel goed zijn geïsoleerd, is enkel glas de zwakke plek in de schil van uw woning. Vervanging door HR++ glas betekent dan een forse vermindering van het energieverlies en verbetering van comfort. Als u uw huis verder nog niet (of niet volledig) heeft geïsoleerd zal het effect kleiner zijn.

Hoe weet ik wat voor glas ik in mijn huis heb?

Als u (of een vorige bewoner) het glas nooit heeft vervangen, dan heeft u op dit moment enkel glas. In veel woningen, ook in de voormalige studentenwoningen, is het glas echter op een gegeven moment vervangen. Als u kijkt op de metalen strip die beide glasplaten van het raam uit elkaar houdt, dan ziet u daar informatie staan, zoals een jaartal. Ook staat daar de aanduiding HR, HR+ of HR++ vermeld, voor zover van toepassing.

Hoe werkt HR++ glas?

HR+++ is de naam voor de nieuwste generatie isolerend glas. Het is duurder dan dubbel (spouw)glas, maar isoleert ook beter. Ter vergelijking: Enkelvoudig glas van 12 mm heeft een u-waarde van 5.6, isolerend dubbelglas komt op 3.3. HR++ glas met gasvulling  / lucht haalt zelfs een u-waarde van 1.2. De u-waarde staat voor de isolatiewaarde van de constructie bij ramen en deuren. Die lage u-waarde bij HR++ glas wordt bereikt door aan één zijde van het raam een dun laagje metaal aan te brengen. Die coating is nagenoeg onzichtbaar en zal de warmte die naar binnen komt beter vasthouden. De isolatiewaarde is verder nog verhoogd door de toepassing van een edelgas i.p.v. lucht in de spouw.

In nieuwbouwwoningen wordt al standaard HR++ glas toegepast.

Wanneer is HR++ glas plaatsing de moeite?

Als u nu enkel glas heeft of eenvoudig dubbelglas en u overweegt om de spouw te isoleren, dan is het de moeite waard om HR++ te overwegen. Als de muur rond het raam geïsoleerd wordt, is het raam het koudste vlak en zal er veel warmte via de ramen verloren gaan.

Gaat de installateur hakken of breken in mijn woning?

Als u besluit het glas in de bestaande kozijnen te laten plaatsen, is het plaatsen van glas een klus die relatief snel klaar is. Op www.milieucentraal.nl kunt u een video bekijken van hoe zo’n plaatsing in zijn werk gaat.

Kan ik HR++glas ook zelf plaatsen?

Het plaatsen van HR++-glas is werk voor de vakman. Als het glas niet goed wordt geplaatst, kan vocht de randverbinding aantasten en zal het glas op den duur gaan ‘lekken’.

Toelichting

Warmtepompen zorgen op een milieuvriendelijke manier voor verwarming en warm water. Ze zijn een duurzaam alternatief voor een combiketel op gas. De overheid geeft subsidie op het kopen van een warmtepomp waardoor het aantrekkelijk is om er één aan te schaffen. Actuele informatie daarover op https://warmtepompplein.nl/subsidies-warmtepompen/ en op de site http://www.energiesubsidiewijzer.nl/

Er zijn heel veel verschillende soorten warmtepompen. Ze halen warmte uit de lucht, bodem of het grondwater. Met een soort koelkastmotor wordt deze warmte opgewaardeerd tot een bruikbare temperatuur. Met weinig stroom krijg je veel warmte. En als die stroom van de zon of de wind komt, is je verwarming heel duurzaam. In Nederland (2016) hebben zo’n 150.000 huizen een warmtepomp, en dit aantal groeit. Globaal gezegd zijn warmtepompen vooral geschikt voor heel goed geïsoleerde nieuwere huizen. Voor huizen uit de jaren ’60 moet u eerder denken aan een hybride warmtepomp: dat is een warmtepomp + gasketel, waarbij de gasketel bijspringt bij temperaturen onder nul.

De hybride warmtepomp

 

Grunneger Power

Energiecoöperatie Grunneger Power doet op dit moment een onderzoek met hybride warmtepompen. Daarmee gaan 23 huishoudens gas besparen! Grunneger Power monitort het effect van de warmtepomp op het gasverbruik. Samen ontdekken we welke factoren het meeste invloed hebben op gasbesparing. Ook onderzoekt Grunneger Power hoe het gebruik van de warmtepomp ervaren wordt. Daardoor volgt een onafhankelijk en nóg beter advies over deze manier van gas besparen. Inmiddels hebben vele enthousiaste Groningers zich gemeld. Meer weten of interesse? Neem contact op met Grunneger Power

Is een warmtepomp geschikt voor mijn huis?

Een warmtepomp werkt optimaal in combinatie met lage temperatuurverwarming (zoals vloerverwarming of lage temperatuur radiatoren). Als de woning al stevig is geisoleerd, dan kan het aanschaffen van een warmtepomp financieel interessant zijn. Een warmtepomp is efficiënt wanneer deze warm water levert met een maximale temperatuur van circa 55 °C. Bij hogere temperaturen dan 55°C (zoals bij gewone radiatoren) loopt het rendement terug.

Wat is een hybride warmtepomp?

Een hybride warmtepomp is een lucht-warmtepomp die werkt in combinatie met een gasgestookte ketel. Wanneer de buitentemperatuur twee graden of lager is, springt de gasketel bij. De hybride warmtepomp is financieel interessant in bestaande woningen waar gewone radiatoren aanwezig zijn (dus geen vloerverwarming of een ander soort lage temperatuurverwarming). In combinatie met een nieuwe of bestaande CV-ketel kan dit een rendabele investering zijn.

Is zo’n warmtepomp voor mij de moeite?

Een (hybride) warmtepomp is een product voor mensen die duurzaam warmte willen opwekken. Warmtepompen zijn over het algemeen interessant wanneer u lage temperatuurverwarming heeft of een hoog gasverbruik. Als uw CV-ketel sowieso al aan vervanging toe is, is een warmtepomp nog interessanter.

Om uit te rekenen of een warmtepomp voor uw huis de moeite is, neemt u contact op met Paddepoel Energiek.

Toelichting

Zonnepanelen zetten zonne-energie (ongeveer 16%) om in elektrische stroom. In de meeste systemen wordt hiervoor silicium (een halfgeleider) gebruikt. Energie van de zon kan elektronen losmaken in het silicium. Hierdoor ontstaat spanning in een zonnecel. Door meerdere zonnecellen achter elkaar te schakelen in een zonnepaneel kan er stroom gaan lopen. Voor het opwekken van stroom hebben zonnepanelen niet per se direct zonlicht nodig. Ook op een bewolkte dag levert een zonnecel elektriciteit. De prijs van zonnepanelen is de afgelopen vijf jaar gehalveerd waardoor het nu niet alleen milieuvriendelijk maar ook financieel aantrekkelijk is om zonnepalen aan te schaffen. Een zonnepaneel alleen is niet voldoende voor elektriciteit in huis. Om licht naar bruikbare stroom om te zetten zijn ook een omvormer en elektriciteitskabels nodig. De zonnecellen zetten licht om naar elektrische spanning. Vervolgens zet de omvormer de spanning van een zonnecel om naar wisselstroom voor het elektriciteitsnet, van 230 volt. De kabels sluiten alles aan op het elektriciteitsnet, via stopcontacten of de stoppenkast. Bron: www.milieucentraal.nl

Vragen zonnepanelen veel onderhoud?

Zonnepanelen zetten zonne-energie (ongeveer 16%) om in elektrische stroom. In de meeste systemen wordt hiervoor silicium (een halfgeleider) gebruikt. Energie van de zon kan elektronen losmaken in het silicium. Hierdoor ontstaat spanning in een zonnecel. Door meerdere zonnecellen achter elkaar te schakelen in een zonnepaneel kan er stroom gaan lopen. Voor het opwekken van stroom hebben zonnepanelen niet per se direct zonlicht nodig. Ook op een bewolkte dag levert een zonnecel elektriciteit. De prijs van zonnepanelen is de afgelopen vijf jaar gehalveerd waardoor het nu niet alleen milieuvriendelijk maar ook financieel aantrekkelijk is om zonnepalen aan te schaffen. Een zonnepaneel alleen is niet voldoende voor elektriciteit in huis. Om licht naar bruikbare stroom om te zetten zijn ook een omvormer en elektriciteitskabels nodig. De zonnecellen zetten licht om naar elektrische spanning. Vervolgens zet de omvormer de spanning van een zonnecel om naar wisselstroom voor het elektriciteitsnet, van 230 volt. De kabels sluiten alles aan op het elektriciteitsnet, via stopcontacten of de stoppenkast. Bron: www.milieucentraal.nl

Gaat de installateur hakken of breken in mijn woning?

Dat valt erg mee. De installateur werkt vooral buiten op uw dak. Hij zal een gaatje moeten maken om twee kabels van buiten naar binnen te brengen. Bovendien zal hij enkele aanpassingen doen in uw meterkast (een extra groep).

Als ik niet thuis ben en geen stroom verbruik, wat gebeurt er dan met de opgewekte stroom?

Deze stroomt gaat terug het net in. Het elektriciteitsbedrijf is verplicht u hiervoor dezelfde prijs te betalen als u voor uw stroom betaalt. Het is wel zo dat uw elektriciteitsmeter in staat moet zijn om stroom die de andere kant op gaat te meten. De ouderwetse meters met een draaiende schijf (Ferrarismeter) die in de meeste huizen aanwezig zijn, kunnen dit. Bij veel zon en weinig verbruik zult u deze achteruit zien lopen! Dit werkt niet als de Ferrarismeter is uitgerust met een terugloopblokkering. In geval van twijfel over uw energiemeter kunt u het vragen aan uw energiebedrijf of aan uw zonnepanelenleverancier. Als u de zonne-installatie heeft aangemeld bij Enexis, krijgt u van hen bericht dat ze kosteloos een slimme meter komen installeren. Dit is niet verplicht, u kunt dus weigeren. Wilt u wel een slimme meter, dan is het de moeite om op het aanbod in te gaan – installatie achteraf kost geld. Wilt u de data niet laten uitlezen door de netbeheerder, dan kunt u dit aangeven.

Terugleveren? Altijd eerst registreren!

Als u zonnepanelen in werking stelt, wordt u door Enexis, de netbeheerder van Noord-Nederland, gezien als eigenaar van een productie-installatie (van stroom). Het is de bedoeling dat u zich daarom op hun site registreert en die registratie dient als basis voor de terugleververgoeding. U doet dat op www.energieleveren.nl​. Pas als u zich hier hebt geregistreerd, produceert u officieel elektriciteit en wordt deze elektriciteit erkend als groene stroom.

Toelichting

Gloeilampen en halogeenlampen vervangen is een goed idee, zelfs als ze nog goed werken. Spaarlampen en ledverlichting zijn namelijk erg energiezuinig: u bespaart met deze lampen tot wel 80% aan elektriciteit!

Aanbod Paddepoel Energiek

In het kader van onze energiecampagne heeft Paddepoel Energiek meerdere aanbieders gesproken en een goede aanbieder gevonden die zich volledig heeft gespecialiseerd LED-verlichting. Men levert niet alleen de lampen, maar ook verlichtingsadviezen en inrichtingsplannen, voor consumenten en bedrijven. Uitgangspunt hierbij is dat elke situatie om maatwerk vraagt. U kunt natuurlijk zelf een paar lampen vervangen, maar ook besluiten om alle lampen in een keer te vervangen. Onze energiecoaches helpen graag met het voorbereiden van die beslissing en kunnen ook helpen bij de uitvoering.

Kosten en baten

LED-lampen zijn er in verschillende prijsklassen. Het is niet zo dat de duurste altijd de beste zijn, maar het principe ‘goedkoop is duurkoop’ gaat absoluut op. Een goede LED-lamp kost in de orde van € 10,- per stuk. Hoeveel u hiermee kunt besparen hangt af van welke lamp u vervangt en hoe vaak u uw lamp gebruikt. Bij gemiddelde waarden (vervangen van een 25W lamp die u 2,5 uur per dag gebruikt), bespaart u per lamp ongeveer 20 kWh per jaar, ofterwijl € 4,50. U heeft dit dus in zo’n jaar terugverdiend. Bij meer lampen in huis kan uw besparing flink oplopen.

Onze energiecoaches kijken rekenen u graag voor wat de besparing wordt bij het aantal lampen dat u wilt vervangen, rekening houdend met de branduren en lamptypes die voor u van toepassing zijn.

Waarom LED? Ik heb al spaarlampen…

Ten opzichte van spaarlampen kunt u met LED-lampen toch ook nog weer besparen, namelijk tussen de 30 en 50%. Vergeleken met gloeilampen bespaart u met LED’s 80 tot 90% aan stroomkosten.

Bij TL-buizen is de verhouding nog gunstiger. Een gewone tl-buis heeft namelijk een starter die ook nog wat stroom verbruikt, bij een LED-tube is dat niet het geval.

Kan dat wel uit? LED-lampen zijn veel duurder!

LED-lampen zijn inderdaad duurder in aanschaf. Echter, de kosten van uw lamp zitten vooral in het stroomverbruik. De aanschaf van de lamp is eigenlijk maar een fractie van de prijs die u voor uw verlichting betaalt. Bovendien is het zo dat LED-lampen aanzienlijk langer meegaan. In principe moet een LED-lamp 30.000 uur meegaan. Bron: www.olino.org

Heb je ook LED-lampen in warme kleuren?

De ontwikkeling van LED-lampen staat niet stil. De eerste generatie LED’s was nog geen toonbeeld van warmte, maar inmiddels zijn er heel fraaie lampen beschikbaar. Onze aanbieder heeft een zeer breed aanbod aan lampen en geeft desgewenst ook een compleet lichtadvies. Onze energiecoaches kunnen voorbeelden van lampen meenemen (wel even vooraf vragen).

Toelichting

Zonneboilers kunnen een goede aanschaf zijn, afhankelijk van uw situatie. U bespaart namelijk op gasverbruik. Wat een beetje jammer is, is dat de boiler het meeste warm water levert op het moment dat het zomer is en de zon schijnt. Toch zijn de opbrengsten ook in de winter zeker nog wel de moeite waard en een aanvulling, zeker als u de reductie van CO2-uitstoot belangrijk vindt.

U kunt een zonneboiler plaatsen in plaats van zonnepanelen of in combinatie met zonnepanelen. Op dit moment werken we met onze aanbieder met twee types zonneboilers:

  1. de Solesta zonneboiler, die wordt aangesloten wordt met een unit op het dak, een vat op zolder en een koppeling naar de CV-ketel.
  2. De PV-Boiler: Nibe 120L, interessant voor mensen die al zonnepanelen hebben en die deze gelijkstroomboiler tussen omvormers en zonnepanelen willen laten zetten. De PV-boiler, ook wel zonnestroomboiler werkt anders dan een gewone zonneboiler: de PV-boiler gebruikt stroom van uw eigen zonnepanelen om water op te warmen.

Hoe werkt een zonneboiler?

Een zonneboiler bestaat uit een zonnecollector, een opslagvat en een pomp. Als het zonlicht sterk genoeg is, wordt de pomp aangezet. In een gesloten leidingcircuit stroomt vloeistof door de collector die door het zonlicht wordt verwarmd. De vloeistof geeft zijn warmte vervolgens via een warmtewisselaar af aan het leidingwater in het opslagvat. Wanneer het zonlicht wegvalt, dan stopt de pomp. Het warme tapwater blijft in het opslagvat bewaard voor gebruik. Bij voldoende zonlicht wordt de pomp weer aangezet om het water in de boiler verder op te warmen. Op een mooie zomerdag kan de temperatuur in het opslagvat van 15 graden oplopen tot wel 85 graden. Wanneer u de warmwaterkraan aanzet, stroomt het warme water uit het opslagvat naar uw CV-ketel. Uw CV-ketel heeft hierdoor minder gas nodig om uw water te verwarmen. Als het water warmer dan 60 graden is, hoeft er zelfs helemaal niet worden bijverwarmd.

Een zonnestroomboiler (PV-boiler) bestaat uit een schakelbox en een boilervat. U gebruikt hem om uw warme tapwater voor te verwarmen met de stroom van eigen zonnepanelen. Een PV boiler wordt tussen panelen en omvormer geplaatst en dat is net iets gunstiger dan bij een gewone elektrische boiler omdat er dan geen verlies is door omvorming. Alles wat de PV boiler voorverwarmt, hoeft de cv-ketel niet meer te verwarmen.

Doet een zonneboiler het ook in de winter?

Dit is totaal afhankelijk van het weer. In de winter is er veel minder zoninstraling dan dat er zomers is. Op een heldere dag kan de temperatuur in het voorraadvat gewoon nog oplopen tot boven de 60°C. Over het algemeen is het echter wel zo dat u in de winter veel minder bespaart dan in de zomer.

Kan mijn zonneboiler ook bevriezen of oververhitten?

Nee, hiertegen is het systeem beveiligd. Door uw boiler loopt een speciale vloeistof die ook in extreem strenge winters niet zal bevriezen. Daarnaast is de zonneboiler zo ingesteld dat het zichzelf uitschakelt wanneer het water in het voorraadvat op een warme dag tot boven de 85 a 90 graden is opgewarmd. De temperatuur in de zonnecollector op het dak loopt dan wel verder op maar hiertegen is het systeem bestand.

Hoeveel bespaar ik met een zonneboiler?

Een zonneboiler gaat ongeveer 25 jaar mee. Of u meer of minder dan dit gemiddelde zult besparen is afhankelijk van hoeveel warm water u gebruikt. Als u meer warm water gebruikt, kunt u ook meer besparen. Een zonneboiler bespaart gemiddeld genomen ongeveer de helft van het gasverbruik voor warm water. Of een zonnestroomboiler voor u geschikt is, hangt van uw specifieke situatie af en natuurlijk is het alleen handig als u zelf panelen heeft. Er is subsidie beschikbaar voor zowel zonneboilers als zonnestroomboilers, waardoor ze steeds aantrekkelijker worden. Wie van rekenen houdt kijkt op https://warmtepomp-weetjes.nl/gerelateerd/zonnestroomboiler/

Kan ik ook subsidie krijgen?

Ja, de subsidie loopt ook nog in 2018 (januari 2018). Kijk voor de regels op  http://www.rvo.nl/subsidies-regelingen/investeringssubsidie-duurzame-energie/voor-welke-apparaten/zonneboilers

Onze aanbieders nemen in hun offerte de subsidie op het door hen aangeboden type zonneboiler mee.

Ik woon alleen in het huis, is zo’n boiler dan de moeite?

Waarschijnlijk niet. Uw verbruik  zal waarschijnlijk aanzienlijk lager zijn dan bij een gemiddeld gezin. De zonneboiler kost u dan meer geld dan hij bespaart.

Mijn dak ligt op het westen. Heeft het zin om een zonneboiler te plaatsen?

Een zonneboiler die wordt geplaatst op een dak dat op het oosten of westen is gericht, levert ongeveer 30% minder warmte en bespaart u dus ook 30% minder energie en geld. Het is aan u zelf om te bepalen of u het dan nog interessant vindt om een zonneboiler te plaatsen.

Hoeveel ruimte neemt een zonneboiler in? Past dat in mijn woning?

Bij de zonneboiler hoort een watervat van 120 liter. Deze neemt behoorlijk wat ruimte in. Het vat moet dichtbij de CV-ketel geplaatst worden en liefst ook dichtbij de collector (= het paneel op het dak). In de meeste huizen zal dit dus op zolder zijn. Het vat past sowieso op uw zolder maar het is afhankelijk van hoe u uw zolder heeft ingericht kan het zijn dat het hinderlijk in de weg komt te staan. Om hier een beeld van te vormen zou u kunnen kijken bij een van uw buurtgenoten die al een zelfde type boiler hebben laten plaatsen.

Als ik zonnepanelen heb, heeft zo’n boiler dan nog wel zin?

Jazeker. Zonnepanelen produceren elektriciteit;  een zonneboiler bespaart u gas. In die zin vullen ze elkaar dus mooi aan. Wel is het zo dat ze beide ruimte op uw dak innemen. Als u een zonneboiler plaatst, betekent dit dat u ongeveer drie vierkante meter minder ruimte op uw dak beschikbaar hebt om zonnepanelen op te plaatsen.

In mijn huis hangt een oude cv ketel. Combineert die wel goed met een zonneboiler?

Niet alle CV-ketels zijn geschikt om op een zonneboiler aan te sluiten. Dit geldt alleen voor ketels met een zogenaamd NZ-label. Dit label is meestal op een plaatje of stickers op de ketel aangebracht. De meeste ketels die sinds ongeveer 2000 zijn gemaakt zijn voorzien van dit label.

Kan ik de zonneboiler aansluiten op onze vaatwasser/wasmachine?

Dit kan alleen als uw vaatwasser of wasmachine een warmwater-aansluiting heeft (hotfill). Voor de meeste van deze machines is dit niet het geval. Als die aansluiting er wel is, kan het zeker de moeite waard zijn.

Zie voor meer informatie: https://www.milieucentraal.nl/duurzame-warmte/technieken-duurzame-warmte/

Meld je aan

    Stel je vraag