‘Het feit dat je vanuit Paddepoel écht iets kunt doen aan de klimaatverandering’, legt Wytze uit, ‘dat geeft een ontzettend goed gevoel’. De bewoner uit de Neptunusstraat is blij met de plannen van Paddepoel Energiek om twee tot drie wijkwindmolens in Dorkwerd te plaatsen. Hij is er bovendien best een beetje trots op dat dit de eerste zijn in heel Nederland.

Gevolgen gaswinning

Toen de actie startte twijfelde hij daarom geen seconde en schafte meerdere wijkwinddelen aan, samen met zijn gezin. Hij ziet windenergie als een van de energiebronnen van de toekomst. ‘Dat komt natuurlijk voor een groot deel door mijn beroep’, vertelt hij, ‘ik ben namelijk klimaatonderzoeker. Maar ook als inwoner van Groningen heb ik regelmatig te maken met de gevolgen van aardgaswinning. Daar moeten we vanaf. Daarom ben ik heel blij dat ik daar met onze wijkwinddelen een belangrijk steentje aan bij kan dragen’.

Financieel voordeel

Als er genoeg deelnemers zijn dan kan de plaatsing van de kleine windmolens dit jaar nog doorgaan. Huiseigenaren én huurders in Paddepoel, Dorkwerd en iedereen die postcode 9742 heeft kan meedoen. Van de wind alleen kun je niet leven, en dat geldt ook voor het investeren in de toekomstige wijkwindmolens. Meedoen levert uiteraard financieel voordeel op voor alle aandeelhouders in Paddepoel en omstreken. ‘We krijgen hiermee korting op onze stroomrekening’, vertelt Wytze van der Gaast, en dat is natuurlijk leuk. Maar we vonden het als gezin eigenlijk belangrijker om een bijdrage te leveren aan ‘Parijs’.

Onafhankelijk van gas

Hiermee doelt Wytze op het bekende ‘Klimaatakkoord van Parijs’. Daarin hebben de meeste landen afgesproken de opwarming van de aarde tegen te gaan. En minder fossiele brandstoffen te gebruiken, zoals aardgas. ‘Dan komt dat akkoord ook ineens heel dichtbij’, aldus Wytze, ‘want dat aardgas heeft betrekking op ons Groningers. Hoe eerder we van het gas af zijn, hoe beter. Een eigen windmolen voor de wijk lijkt landelijk misschien een kleine actie’, zegt hij, ‘maar dat is niet zo. Het is een hele grote stap naar een toekomst waarin we niet meer afhankelijk zijn van gas en zelf energie opwekken’, aldus Wytze, ‘en wij in Paddepoel laten met onze wijkwindmolens de rest van de wereld zien hoe dat moet’.

‘Trots op eigen wijkwindmolens’