Afgelopen maandag is het team van Paddepoel Energiek een kijkje wezen nemen bij een energie neutrale woning in Zuidhorn. De woning dateert uit de jaren ’70, maar beschikt toch over een A++ label. Dit komt doordat de woning in 2012 is verbouwd voor ca. €22.000, en er later nog 12 extra zonnepanelen zijn geplaatst door de huidige bewoner.

Welke aanpassingen waren hier voor nodig?

Om de woning te upgraden van een F naar een A++ label zijn er maar liefst 24 zonnepanelen geplaatst. Daarnaast beschikt de woning over een hybride warmtepomp, hiermee kun je flink besparen op je gasverbruik. Ook is er in de woning gekozen voor een wandverwarming. De wandverwarming is opgebouwd uit gipsvezelplaten van 18mm met een aluminium kernleiding waardoor het verwarmde water loopt. De wand geeft een erg aangename warmte, en is een goed alternatief voor een vloerverwarming. De vloer, muur en het dak zijn volledig geïsoleerd, ook zijn de ramen vervangen door HR++glas en is de garagedeur geïsoleerd. Hierdoor is de schil van de woning optimaal geïsoleerd en gaat er geen onnodige warmte verloren.

Al met al was het erg interessant om te zien hoe je met een schappelijk bedrag je woning zo kan upgraden. Wij willen de bewoner hartelijk bedanken voor de rondleiding door zijn huis!