Had al zo’n idee…

NidisAdvies

Aandacht in de Tweede Kamer voor het Energielabel voor uw woning

FedEC werd onlangs aan de tand gevoeld over het energielabel voor woningen. Een journalist van BNR Nieuwsradio liet zijn eigen woning labelen en kreeg naar zijn mening een veel te positief label. Na een opname van de woning door een gecertificeerde Energie Prestatie adviseur bleek zijn woning totaal niet energiezuinig. Dit kwam ook tot uitdrukking in de Energie Index (EI).

BNR vroeg FedEC om tekst en uitleg, waaraan Isabelle Sterheim en Hugo Breuers gehoor gaven. Zij vertelden dat FedEC al sinds invoering van het energielabel aangeeft dat het huidige label slechts een globale indicatie geeft van de energiezuinigheid. Het label geeft geen betrouwbaar en nauwkeurig beeld van de energiezuinigheid van een woning, terwijl dat wettelijk wel is vereist.

FedEC pleit al geruime tijd voor een goede communicatie met woningeigenaren over de verschillen tussen het opstellen van een label (indicatie) en een Energie Index (daadwerkelijke energetische prestatie) om zo geen valse verwachtingen te creëren.

Naar aanleiding van de uitzending op BNR Nieuwsradio hebben Tom van der Lee en Linda Voortman van GroenLinks Kamervragen gesteld aan minister Plasterk van Binnenlandse Zaken en minister Kamp van Economische Zaken. De Kamervragen staan hier