Over Paddepoel Energiek

Paddepoel Energiek is een groep energieke wijkbewoners die samen hun wijk duurzamer willen maken. In 2012 vonden ze elkaar in een vereniging van huiseigenaren. Samen gingen ze aan de slag om hun woningen, gebouwd in de jaren 60, te verduurzamen. Wat begon met zo’n 30 deelnemende huiseigenaren is uitgegroeid tot een initiatief voor heel Paddepoel. Buurtgenoot motiveert buurtgenoot. Eenieder die daarnaast een spoedcursus ‘Hoe maak ik mijn huis duurzaam’ wil, kan aankloppen bij de energiecoaches van Paddepoel Energiek. Daarbij heeft Paddepoel Energiek zijn hoofddoel altijd helder voor ogen: Paddepoel moet in 2035 een energieneutrale wijk met eigen energieopwekking zijn.

Stichting Paddepoel Energiek

KvK nummer: 65417860

RSIN: 8561.03.822

statuten downloaden
0
start project
0
stichting opgericht
0
streefjaar energieneutraal

Bestuur Paddepoel Energiek

Simon fungeert binnen Paddepoel Energiek als energiecoach en bouwtechnisch expert: “Door mijn werk als bouwkundige zag jaren geleden al dat er veel energie onnodig door deuren en ramen verdwijnt. Daardoor zijn wij al jaren bezig de isolerende kwaliteit van woningen te verbeteren. Veel woningen in deze buurt zijn gelijk, waardoor we dezelfde isolerende maatregelen kunnen gebruiken. Zo kunnen buren ook van elkaar leren, omdat wat voor het ene huis goed werkt dus ook voor andere huizen werkt. Als energiecoach van Paddepoel Energiek help ik mensen daarbij door advies op maat, alleen wat echt nodig is en wat werkt.”

Thuis heeft Simon dak-, spouw-, vloer- en glasisolatie aangebracht, naast toepassing van LED-verlichting en vloerverwarming. Via zonnepanelen wekt hij ook zelf energie op.

Wytze woont, met een onderbreking van zeven jaar, sinds 1989 in Paddepoel. Eerst in de Venuslaan in studentenwoningen en vanaf 2002 in de Neptunusstraat met Anna en dochter Alicia. Hij werkt veel aan klimaatprojecten voor de Europese Commissie met als rode draad dat energie- en klimaatplannen pas echt kunnen werken als je de mensen, de burger, meekrijgt. Het is daarom belangrijk om ‘achter de voordeur’ te komen en te begrijpen wat mensen beweegt en waar men zich zorgen over maakt. Pas dan kun je stappen maken. Dat is precies wat Paddepoel Energiek wil.

Elbert kwam 13 jaar geleden in Paddepoel wonen en merkte al snel een grote betrokkenheid bij de wijk: “Toen ik gevraagd werd om het team van Paddepoel Energiek te versterken kon ik daarom ook geen nee zeggen. Helpen aan het verbeteren van de leefbaarheid, het helpen aan een wijk die onafhankelijk is van het gebruik van fossiele brandstoffen en het zorgen voor een schone wereld zijn daarbij mijn drijfveren.”

Om een eigen bijdrage te leveren, heeft Elbert thuis zonnepanelen en “eten we vegetarisch en rijd ik zo veel mogelijk met de fiets en het openbaar vervoer. Ons huis is goed geïsoleerd en we scheiden zoveel mogelijk het afval. De plek waar je woont en leeft vind ik belangrijk en daarom wil ik graag helpen om te zorgen dat we in een mooie wijk en een leefbare wereld toekomst hebben.”

Piet is graag werkzaam in zijn eigen leefomgeving om zo een bijdrage te leveren aan een prettige woonomgeving, vooral op het gebied van gebruik van energie en duurzaamheid: “Daar ik een verantwoordelijkheid heb voor het gebruik van deze aarde wil ik graag meewerken aan maatregelen die het gebruik van energie verminderen en een bijdrage leveren om het gebruik van energie op basis van fossiele herkomst steeds mee te beperken ten gunste van een uitbreiding van herwinbare energie.”

Thuis heeft Piet een aantal jaren terug vloerisolatie gekregen en een HR-ketel gekocht, gevolgd door het aanbrengen van zonnepanelen, LED-verlichting en ramen van glas HR++: “We hebben de thermostaat vrij laag staan door eerder een trui aan te trekken.”

Luuk werkt bij de provincie Groningen in het energieprogramma, onder meer als projectleider warmte en heeft technische natuurkunde gestudeerd. “Mijn vrouw en ik hebben ons huis de afgelopen 10 jaar flink verduurzaamd: nu hebben we label A. Ik vind dat Paddepoel Energiek mooi werk doet en goed bezig is met het betrekken van de hele wijk, hoe lastig dat ook is. Daarom help ik graag mee als bestuurslid.”

Beloningsbeleid: De bestuursleden krijgen geen vergoeding voor de uitgevoerde activiteiten binnen de stichting. Kosten die ze hebben gemaakt bij hun werkzaamheden kunnen gedeclareerd worden.

Energiecoaches

Simon Boven
Simon Boven
Henk wolters
Henk wolters